Raag : Bhoop
Aarohan : Sa | Re | Ga | Pa | Da | Sa|
Avarohan : Sa | Da | Pa | Ga | Re | Sa
Vaadi Swar : Ghandhar (Ga)
Sumvadi swar : Daivath (Da)
Jaathi : Audava (5)
Time/Samaya : Evening 6-9pm (1st Prahar)
Rasa/Type : Shanthi Gambir
Thaat : Kalyani
Anga : Poorvanga
Hindi Intoduction
राग : भूप
आरोहण : सा | रे | गा | पा | दा | सा|
अवरोहण : सा | दा | पा | गा | रे | एसए
वादी स्वर : घांधार (गा)
सुमवादी स्वर : दैवत (दा)
जाति : औडव (5)
समय/समय : शाम 6-9 बजे (पहला प्रहर)
रस/प्रकार: शांति गंभीर
थाट : कल्याणी
अंग : पूर्वांग
Frequently asked questions on Bhoop Raag:
1. Which raag belong to the thaat of Kalyani ?
ANS : Bhoop raag belongs to Kalyani thaat as it has all shudh swar.
2. Write the notation of kalyani thaat.
ANS : Sa | Re | Ga | Ma | Pa | Da | Ni | Sa|
Here all the notes/swar's are shudh(Pure) only Madhyam (Ma) is thivra swar.
3.How many Swar/Notes are present in Raag Bhoop ?
ANS : Five notes ,They are : Sa | Re | Ga | Pa | Da |
4. What are the Vaadi and Samvadhi swar of Raag Bhoop ?
ANS : Vaadi:Ghandhar(Ga)
Sumvadhi:Daivath(Da)
भूप राग पर अक्सर पूछे जाने वाले प्रश्न:
1. कौन-सा राग कल्याणी के थाट का है ?
उत्तर: भूप राग कल्याणी थाट का है क्योंकि इसमें सभी शुद्ध स्वर हैं।
2. कल्याणी थाट की मुद्रा लिखिए।
उत्तर : सा | रे | गा | मा | पा | दा | नी | सा|
यहाँ सभी स्वर शुद्ध हैं केवल मध्यम (म) थिवरा स्वर है।
3. राग भूप में कितने स्वर होते हैं ?
उत्तर: पांच स्वर, वे हैं: सा | रे | गा | पा | दा |
4. राग भूप के वादी और संवादी स्वर क्या हैं ?
ANS : वादी: घांधार (गा)
सुमवधि: दैवत (दा)
Swargeet/Sargam geet will be uploaded soon!
Comments
Post a Comment